Yoga retreat Portugal met Happy with Yoga

Van 8 t/m 15 juni 2019 samen met vriendin Linda op yoga retreat geweest naar Portugal met Happy with Yoga. Wat een bijzondere week was dit. Ik heb genoten, gelachen, veel dingen geleerd en een traantje gelaten. We zaten in een prachtige omgeving, we hadden mooi weer, het eten was fantastisch, de groep yogi’s super leuk en ook de mensen van de locatie zelf waren super aardig. Rolf en Melanie van Happy with Yoga hebben elke dag hun kennis en enthousiasme met ons gedeeld en ik heb veel geleerd van hun yoga lessen. Om een indruk te geven van deze week, deel ik hier mijn ervaringen en mijn reisverslag. Ben je zelf geïnteresseerd in yoga of wil je een keer deelnemen aan een yoga event kijk dan eens op de site www.happywithyoga.com voor meer informatie.

Mijn reis begon eigenlijk al op vrijdag. Vrijdagmiddag nog even de laatste dingen gehaald voor de vakantie en mijn koffer gepakt. Vrijdagavond afscheid genomen van mijn mannen en in de auto op naar Leusden naar mijn vriendin Linda. Daar aangekomen eerst even een theetje gedronken en om half twaalf het bed in om nog even een paar uurtjes slaap te pakken.

Zaterdag 8 juni

Om kwart over drie zijn we door de man van Linda naar Schiphol gebracht. We waren mooi op tijd en rond kwart over zes in de ochtend vertrokken we met het vliegtuig richting Portugal. De vlucht was lekker relaxed. Tegen half tien Portugese tijd aangekomen op de luchthaven van Lissabon. Het zonnetje scheen al lekker. Wat een verschil met Nederland waar het regende toen we vertrokken. De koffers kwamen vrij snel al op de bagageband en toen met de koffers op zoek naar de company waar we een huurauto hadden gereserveerd. Was even zoeken, maar uiteindelijk gevonden en tegen half twaalf zaten we dan eindelijk in onze huurauto. Adres van het retreat ingesteld en off we go!

Linda reed en ik hielp met navigeren. We reden bij het uitrijden van de parkeergarage al verkeerd… oeps, even wennen aan al het verkeer daar. Eenmaal op de snelweg leek het vrij simpel. Moeten we deze afslag nemen? Eh ja, te laat… al voorbij de afslag en toen zaten we op een 16 km lange brug precies de verkeerde kant op waar je niet kon keren. Aan de overkant gedraaid en weer terug. Goed opletten nu zodat we niet weer verkeerd rijden. Eindelijk de goede kant op richting de locatie van het retreat. Onderweg kwamen we langs Sintra, een prachtige oude stad met een historisch centrum. De auto buiten het centrum geparkeerd en te voet verder. In Sintra op het terras wat gedronken en geluncht en nog wat gewandeld en van de omgeving genoten. Daarna weer terug naar de auto en op naar Star Pine Lodge, de locatie van ons retreat.

Om twee uur in de middag kwamen we daar aan en na het inchecken en een korte rondleiding, werden we door Sam naar onze kamer gebracht. We zaten in het bijgebouw, super leuk! Even onze koffers uitpakken, daarna lekker relaxen bij het zwembad en alvast wat kennismaken met de andere yogi’s en met Rolf en Mel. Om kwart over vijf kregen we tijdens de welkomstcirkel uitleg van Rolf en Mel over de invulling van de dagen. In het kort: de komende dagen elke ochtend om zeven uur yoga in stilte tot ongeveer half tien en daarna in stilte ontbijten. Na tien uur mogen we dan weer praten. Overdag kan iedereen zijn eigen invulling geven aan de dag en om half vijf in de middag dan weer yoga les tot ongeveer zeven uur. Rond half acht avondeten, de komende dagen is alles vegetarisch. Aan het einde van de week zullen we een keer vlees of vis eten.

Na de uitleg en het voorstelrondje gelijk een yoga les. Daarna stond er heerlijk eten voor ons klaar van cheffin Andrea. Om half elf het bed in want de wekker gaat om half zeven de volgende ochtend.

Zondag 9 juni

Prima geslapen en om 7:00 uur yoga. Ben nog niet helemaal tevreden over mijn comfortabele zithouding. Deze week maar even kijken of ik die kan optimaliseren. Bij het ontbijt neem ik een bak kwark met ongezouten noten, een broodje met kaas en komkommer en een glas verse jus. Na het ontbijt in stilte met een groepje meiden naar het strand gegaan. Linda komt wat later ook naar het strand. Het was heerlijk zonnig en later op de dag bleek dat iedereen wel ergens iets had verbrand ondanks goed insmeren. Best verraderlijk zo’n zeewind want dan voel je het niet zo snel als je verbrandt. Verder een rustig dagje en ook nog even bij het zwembad gelegen. Aan het einde van de middag weer yoga en hier en daar best wel een paar uitdagende houdingen. Na de actieve houdingen, doen we de shavasana (lijkhouding). Dat vind ik een erg fijne oefening. Wel moet ik erom denken dat ik niet in slaap val, want dat is niet de bedoeling van die oefening. Soms dwaal ik zo af dat ik de yoga teacher niet meer hoor en in mijn eigen wereld zit. Met avondeten neem ik wat quinoa, salade met wat hummus, twee slices courgette met daarop champignons, pompoen, tofu, gesmolten kaas en een stukje bruin brood met tomatenpesto. De courgette slices vond ik echt heerlijk. De quinoa wat minder. Half elf mijn bedje weer in.

Maandag 10 juni

Heb vannacht wat minder goed geslapen en ook Linda heeft niet goed geslapen door o.a. mijn gesnurk. Linda besluit de yoga les in de ochtend over te slaan en nog wat te gaan slapen. Ik ga wel naar de yoga les. Na de les en het ontbijt gaan we ons klaar maken voor een pittige wandeling. Vandaag gaan we met bijna de hele groep yogi’s en met Rolf en Mel een hike doen met een gids. Eerst gaan we met de auto naar Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland. Prachtig uitzicht daar, maar ook heel veel wind. We maken daar even een groepsfoto en gaan dan terug naar de auto en worden naar het beginpunt van de hike gebracht. We lopen eerst op een vrij vlak stuk en als we op het punt zijn gekomen dat we naar beneden moeten afdalen, waarschuwt de gids ons voor losse kleine stenen, want door de droogte kun je daar makkelijk op uitglijden. De afdaling was best pittig en je moest inderdaad goed kijken waar je je voeten neer ging zetten, maar verder ging het prima. Op een bepaald punt hadden we mooi zicht op de Bear Rock en daar vertelde de gids nog wat over. Toen weer verder en op een gegeven moment moesten we weer omhoog. Dat was pittiger dan de afdaling en ik moest af en toe even op adem komen en wat water drinken. Kleine stappen nemen kost minder energie en brengt je ook bij je doel dacht ik, dus niet als een gek naar boven stuiven met grote passen, want dan kom je jezelf gauw genoeg tegen. Eenmaal boven gekomen even een kleine pauze en een broodje naar binnen gewerkt. Volgende stuk van de wandeling bracht ons bij een strandje. Daar hebben we even pauze genomen en kon iedereen even wat eten en drinken. Daarna weer verder en moesten we eerst een zandheuvel opklimmen, dat was ook zwaar. De rest van de wandeling was prima te doen en tegen vier uur waren we weer terug bij de Star Pine Lodge en heb ik even thee gedronken en een banaan gegeten. De yoga les was afgestemd op de hike en we gingen geen zware oefeningen doen. Het avondeten dit keer was pasta met een heerlijke vegetarische saus en geraspte kaas erover, wat salade erbij genomen en een paar stukjes toast met tomatenpesto. Daarna nog een heerlijk dessert gehad met opgeklopt eiwit en bosvruchten. Nog even met het thuisfront geappt en om half elf weer het bed opgezocht.

Dinsdag 11 juni

Linda en ik hebben beter geslapen vannacht. Oordoppen doen wonderen bij Linda. Ben wel een keer wakker geworden vannacht en bleek dat Linda ook kan snurken, maar al snel viel ik weer in slaap. Na de yoga les en het ontbijt gaan Linda en ik met de auto erop uit. We besluiten om naar Cascais te gaan. Ik rijd vandaag en uiteraard rijden we in Cascais verkeerd. Uiteindelijk een parkeerterrein gevonden vlakbij een heel mooi park. We lopen vanaf daar naar het centrum en gaan eerst naar het shopping center. Daar wat kleding voor Tim gekocht. Daarna het oude centrum ingelopen, erg leuke winkeltjes. In een souvenirwinkeltje koop ik een koffie kopje voor Bert. We lopen dan via de haven terug richting de auto. Voordat we in de auto stappen, lopen we nog het mooie park in waar we langs kwamen. Er liepen pauwen en kippen los en in de vijver zwommen of luierden wat schildpadden. Bij een hele grote boom hebben we even in een soort van boomhouding gestaan, want we wisten niet helemaal meer hoe die nu was met de armen. Daarna naar de auto, want we moesten wel weer op tijd terug zijn voor de yoga les. Voor de les nog even een thee gedronken en wat fruit genomen. Tijdens de yoga les wordt er ook veel aandacht besteed aan de ademhaling, heel fijn. Dat is best lastig om de houdingen in de flow van je ademhaling te doen. Maar oefening baart kunst en het gaat al een stuk beter. Na de les eten we rijst met tofu en groente in kerriesaus en salade. Het toetje is dit keer een chocolademousse met cream in een gewelfd bakje gemaakt van koek. Weer om half elf het bed in.

Woensdag 12 juni

Vandaag gaan we weer een roadtrip doen. Na de yoga les en het ontbijt even chillen en dan stappen we in de auto richting het Pena paleis van Sintra. We konden dichtbij parkeren dus hoefden niet heel ver omhoog te lopen. In de auto was het al een hele klim, laat staan dat je dat lopend zou moeten doen. Aangekomen bij de hoofdingang kon je kiezen voor een ticket voor alleen het park dat om het paleis heen ligt of voor een ticket voor het paleis inclusief het park. We besluiten om voor het paleis te gaan en kunnen dan altijd nog door het park heen lopen. Eerst loop je een stuk door het park omhoog om bij het paleis te komen. Erg indrukwekkend en heel veel te zien en een prachtig uitzicht vanaf het paleis over de omgeving. Het paleis ligt bovenop een heuvel dus je kunt van verschillende kanten de omgeving zien liggen. In het paleis mocht je geen foto’s maken, maar wat een hoop handwerk en tierelantijntjes. Wat opviel was dat veel meubels klein waren. De mensen waren toen duidelijk gemiddeld wat kleiner dan nu. In ieder geval was het zeker de moeite waard om ook even binnen te hebben gekeken. Na de tour door het paleis heen nog even wat drinken gehaald en heb ik in het souvenirwinkeltje een blik met verschillende soorten potjes jam voor mijn schoonouders gekocht en voor mezelf een notitieblok als aandenken. Daarna hadden we helaas geen tijd meer om door het park heen te lopen, dus terug naar de auto en op naar de volgende yoga les. Het avondeten was dit keer doperwtensoep, beetje rijst met linzen, tofu en groente, gebakken eitje en nog wat aardappelpuree. Toetje was een soort van yoghurt gemaakt met passievruchten en daaroverheen wat chocolade snippers. Na het eten nog even met Linda naar het strand gelopen om naar de zonsondergang te kijken en wat foto’s te maken van yoga houdingen op het strand. Toen we terug kwamen nog even thee gedronken en daarna besloten we een masker op het hoofd te smeren. Voor mij had Linda een masker voor de rijpere huid meegenomen. Daar knap je wel van op 😉 Om elf uur ging het licht uit.

Donderdag 13 juni

Vandaag een relaxdagje. Na twee dagen eropuit te zijn geweest, is een dagje bij het zwembad ook wel erg fijn. Vandaag weinig wind en het water in het zwembad was goed te doen. Uiteraard wel de dag gestart met yoga. Ik merk dat de houdingen inmiddels beter gaan en ik langer in bepaalde houdingen kan blijven staan. Making progress. In de middagsessie met Rolf doen we o.a. Yoga Nidra, ook erg fijn om te ontspannen. Meer hierover kun je lezen op hun blog: https://www.happywithyoga.com/ontspanning/5-manieren-om-yoga-nidra-oefeningen-toe-te-passen/

Het avondeten was vegetarische lasagne (echt heerlijk), salade, een stukje wrap met avocado en groente en een stukje brood. Toetje een soort van tiramisu. Na het avondeten ben ik even een stuk gaan wandelen langs de kust en heb daar weer een prachtige zonsondergang gezien. Heerlijk om ook even helemaal alleen te zijn en te genieten van de prachtige omgeving. Eenmaal terug nog even een thee gedronken en tegen half elf mijn bed opgezocht.

Vrijdag 14 juni

Vandaag de laatste dag met yoga lessen. Na het ontbijt alvast wat mijn koffer gaan inpakken. In de ochtend nog niet echt zonnig en best fris met de wind erbij. Later trekt de bewolking weg en wordt het alsnog zonnig en een stuk warmer. Even lekker relaxen bij het zwembad en alvast de route uitgestippeld voor morgen als we weer terug rijden naar Lissabon. We willen onderweg nog even langs een groot shopping center voordat we naar de luchthaven rijden. We besluiten om morgen dan naar Sintra Retail Park te gaan. Alle adressen alvast in de telefoon gezet zodat we morgen zo erheen kunnen rijden. Vanmiddag is de laatste les wat eerder, om vier uur. Na de les even een kwartier pauze en dan moeten we terug komen in de shala waar we een afsluitingsronde doen. Iedereen kon vertellen over de ervaringen van deze week en ook werden er verschillende emoties getoond en traantjes gelaten. Gelukkig stond er een doos met zakdoeken. Daar heb ik ook gebruik van gemaakt. Heel bijzonder om mee te maken en het heeft ook zeker wat met mij gedaan de afgelopen week. Ook Linda’s schouder na de tijd in onze kamer was even erg fijn. Daarna omkleden voor de barbecue! Vandaag krijgen we weer vlees of vis. Ik heb voor vlees gekozen. Ik heb wat steak gehad en kipfilet en verder groente en salade. Na het eten even met z’n allen op de foto en daarna met de groep het ABC opgevoerd voor Rolf en Mel die binnenkort gaan trouwen. Hebben ze die maar alvast gehad 😉 Daarna nog met een aantal een spel gedaan en alvast afscheid genomen van een aantal yogi’s die de volgende dag om zes uur in de ochtend al weg gingen. Om half twaalf mijn bed in.

Zaterdag 15 juni

Om half acht opgestaan en iets na acht uur aan het ontbijt. Vandaag niet in stilte. Naarmate de uren wegtikken, vertrekken steeds een paar yogi’s waar we afscheid van nemen en wij vertrekken zelf als laatste. Afscheid genomen van Rolf en Mel die nog tot maandag blijven, koffers in de auto en nog even naar het strand gelopen om af te kicken. Rond lunchtijd terug naar de auto, even broodje gegeten en wat gedronken en toen richting Sintra Retail Park. Onderweg nog even via Facetime met Bert en Tim gebeld die ook in de auto zaten. Eenmaal aangekomen bij het shopping center eerst het toilet bezocht en daarna lekker geshopt. Nog wat leuke dingen gescoord voor mezelf en het thuisfront. Kwart over drie weer richting de auto, want we wilden rond vier uur wel op de luchthaven zijn. Eerst de auto nog aftanken bij de luchthaven, auto terug brengen en hop met de koffers de bus in om naar terminal 2 gebracht te worden. Was al druk bij de incheckbalie, maar ging op zich wel vlot. Na het inchecken door de douane en daarna nog een tijdje moeten wachten voordat de gate bekend werd. Om half zeven konden we naar de gate. Om tien over zeven zaten we klaar in het vliegtuig voor vertrek. Aan boord nog een broodje kip pesto besteld en wat drinken en verder een rustige vlucht gehad. Eenmaal op Schiphol aangekomen, waren onze koffers er weer vrij snel en konden we door naar het treinstation. Ook de trein kwam net aanrijden die naar Amersfoort ging, dus we rolden zo door. Op het station in Amersfoort stond Linda haar man ons al op te wachten. Door naar Leusden en daar afscheid genomen van Linda en haar man en mijn Up weer in de armen gesloten en naar huis gereden. Om twee uur in de ochtend was ik thuis. Bert was er nog niet, die had een optreden en was om drie uur thuis. Tim sliep bij pake en oma en kwam rond half elf thuis en hebben we gezellig wat gedronken met taart gemaakt door Tim en oma. Het was een bijzonder mooie week die ik zeker niet had willen missen, maar zoals Tim op zijn kaartje had geschreven dat ik van hem kreeg: “is thuis toch het best”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s