Wat gooi jij op de barbecue?

Het is de afgelopen dagen heerlijk weer en voorlopig lijken er nog vele mooie dagen te volgen! De barbecue is hier al een paar keer gebruikt en er zullen vast nog meer barbecuedagen volgen. Ga jij binnenkort barbecueën? Of ben je ergens uitgenodigd om te komen barbecueën? Het kan een uitdaging zijn om niet te veel te eten tijdens een barbecue. Door bewuste keuzes te maken en je goed voor te bereiden kun je dat voorkomen. Nou is het echt geen ramp als je een keer wat te veel hebt gegeten, maar stel je hebt meerdere barbecues de komende weken en je wilt niet aankomen of zelfs wat afvallen, dan is het wel verstandig om keuzes te gaan maken.

Wees je bewust van de keuzes die je maakt. Weet je dat je vanavond gaat barbecueën? Dan kun je daar overdag al rekening mee houden. Wil je wat meer kunnen eten bij de barbecue, eet dan overdag wat minder.

Vaak duurt het wel even voordat de kolen op de barbecue goed heet zijn en de producten erop gelegd kunnen worden. Heb je een gasbarbecue, dan gaat het wat sneller, maar ook dan moet de barbecue eerst goed op temperatuur zijn voordat je er producten oplegt. Je kunt dan alvast heerlijk wat knabbelen op komkommer, paprika en tomaatjes met een lekkere humus of yoghurt dip.

Op de barbecue kunnen veel verschillende vleessoorten worden bereid. Kies voornamelijk voor de magere vleessoorten of gevogelte. Fricandeau, varkenshaas, biefstuk, kipfilet, kalkoenfilet etc.
Organiseer je de barbecue zelf? Dan kun je natuurlijk ook zelf hamburgers maken van extra mager rundergehakt.

Denk ook aan vis! Je kunt vis grillen of bereiden in een pakketje. Combineer bijvoorbeeld een stuk vis met groenten in een pakketje van aluminiumfolie. De vissoorten die goed geschikt zijn voor de barbecue zijn tonijn, zalm, schol, tong, inktvis, tilapia, pangasius en garnalen. Je kunt ook een garnalenspies maken.

Eet je vegetarisch? Tegenwoordig zijn er zoveel heerlijke vleesvervangers. Denk aan een groenteburger, portobello burger, bietenburger en ga zo maar door. Een gepofte aardappel en veel groenten of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd!

Vergeet ook de groenten niet. Naast de lekkere groentesnacks kan je ook veel groenten op de barbecue bereiden. Je kunt groentespiesjes maken met paprika, champignon, uien, courgette en aubergine. Maar ook kun je jouw favoriete groenten en kruiden bij elkaar doen en bereiden in een pakketje van aluminiumfolie.

Naast de groenten kun je ook denken aan salades. Kant-en-klare huzarensalade of aardappelsalade komen veel voor bij verschillende barbecues, maar het is zo simpel om zelf een lekkere salade klaar te maken. Kies een slasoort, kies je favoriete groenten, kies je favoriete fruit, kies je favoriete kaas en maak hier een heerlijke salade van.

Sauzen? Als je de barbecue zelf organiseert, kun je humus maken en een lekkere yoghurtdip. Ook bij een barbecue van iemand anders kan je dit evengoed maken en meenemen natuurlijk. Maar ook zonder dat is het goed om even bewust met de sauzen bezig te zijn. De rode sauzen zijn over het algemeen minder vet dan de witte sauzen. Eet je graag mayonaise? Dan is de Remia friteslijn 5% vet een prima optie.

Tijdens een barbecue ben je vaak veel langer aan het tafelen dan dat je normaal doet. Als je alcoholische drankjes neemt, kan het zijn dat je ongemerkt het ene alcoholische drankje na het andere drinkt. Spreek met jezelf af hoe je hiermee om wilt gaan en houd je daaraan. Drink tussendoor ook genoeg water.

Toetje? Maak wat lekkere fruitspiesjes. Spiesjes met aardbei, appel en witte druiven bijvoorbeeld. Of fruit van de barbecue. Ananas, perzik en appel kun je prima grillen. Een banaan is heerlijk in een pakketje van aluminiumfolie. Klein blokje pure chocolade erbij of een beetje honing en smullen maar!

Plaats een reactie