Offday

Gaat het vandaag even niet zoals gepland? Of heb je al meer dagen dat het even niet gaat zoals je wilt? Ook als het nu heel lekker gaat, zul je dit vast herkennen. Iedereen heeft wel eens een offday of een periode dat het even wat minder gaat. Gisteren had ik een offday. Het begon al bij het opstaan. Later wakker dan normaal, Bert had geen tijd meer om te wandelen, dus dan ga ik ook maar niet. Normaal gaan we samen elke doordeweekse ochtend wandelen. Wel sportkleding aangedaan, dan ga ik wel even wat oefeningen of yoga doen dacht ik. Eerst maar ontbijten en voor ik het wist, zat ik een uur later nog op de bank in mijn sportkleding en op mijn iPad een spelletje te doen. Dat is dus funest, een spelletje doen bij het ontbijt. Ik weet het, maar ik kon het niet laten blijkbaar. Inmiddels 9:30 uur, nu maar eens aan het werk. In mijn sportkleding weliswaar… 

Om 12:30 uur lunchtijd en ik zou een salade eten, maar heb zin in een tosti. Ik haal twee volkoren bammetjes uit de vriezer, doe een plak 30+ kaas ertussen, smeer wat boter op de buitenkant en hup de pan in. Tosti uit de pan als die lekker knapperig is, beetje curry erbij en klaar! Het is heerlijk weer dus we gaan lekker buiten lunchen. Ik had net mijn bord leeg en flats, zo een kwak vogelstront net naast mijn bord en mijn beker met yoghurtdrank. Gadverdamme… leuk die vogels in de tuin, maar wat minder als ze hun behoefte bombarderen op onze tafel. Na de lunch nog even wat onkruid tussen de terrastegels weggehaald en om half twee weer aan het werk gegaan. Het was een drukke dag met werk en daardoor laat klaar. Ik was van plan om dan nog oefeningen te gaan doen voor het eten, maar toen ik klaar was met werken, had Bert het eten al klaar. Aardappelen, broccoli en een hamburger stond er op het menu en dat ging er prima in. 

Na het eten nog onkruid tussen de tegels weggehaald rondom het huis en om 21:00 uur de sportkleding uitgedaan en normale kleding aangetrokken. Had geen zin meer om nu nog oefeningen te gaan doen. Toch voelde het niet fijn om helemaal niets te doen. Wandelschoenen aangetrokken en toch nog maar even een blok om. Uiteindelijk een korter stuk gedaan dan ik in mijn hoofd had. Onderweg kreeg ik weer last van de hooikoorts. Had gelukkig zakdoekjes mee, maar er is niets aan als je de hele tijd moet niezen en snotteren. Niet mijn 10.000 stappen gehaald gisteren, wat wel mijn doel was 😦 Het zijn er 8.305 geworden. Ook niet slecht, maar het had beter gekund. Na het wandelen maar even Netflix kijken. Vierde seizoen 13 Reasons Why staat er nu op en drie afleveringen gekeken. Toen was het 00:30 uur… oeps. Onder het kijken een bakje chips gegeten en een Twix, daar had ik gewoon even zin in. Daarmee wel over mijn koolhydraten en vetten gegaan, maar ik zat nog wel binnen mijn kcal wonder boven wonder. Had heel wat anders gepland als pre-bedtime meal, maar ik kon me er niet toe zetten om een bak kwark te pakken.

Zo, dat was mijn dag gisteren. Vannacht wel goed geslapen en vanochtend gelijk een wandeling in mijn eentje gedaan. Bert moest vroeg weg en kon niet mee, maar ik dacht laat ik niet dezelfde fout maken als gisteren. Dat heeft de hele dag doorgewerkt in mijn humeur dat ik de ochtend niet was begonnen met een wandeling. Ruim 6 km gewandeld en toen ik terug kwam, zag ik dat ik een poppetje met biceps curl had gelopen. Tenminste, dat zie ik erin hahaha Vandaag gaat een topdag worden, ik voel het nu al! 

Hier nog wat algemene tips en adviezen:

12 Tips & adviezen

1. Gedrag

Tip 1: Trek er maar gerust een paar jaar voor uit om in de beste shape van je leven te komen. Ja, ik weet dat je dit liever niet wilt horen.

Tip 2: Ga stap voor stap te werk. Verander niet alles in één keer, maar zorg dat je nieuwe gewoontes stap voor stap integreert. Saai hè? Wel effectief en efficiënt!

Tip 3: Zoeken naar perfectie is zoeken naar falen. Je gaat sowieso terugvallen, dus bereid je daar vast op voor. Het is een constant proces van vallen en opstaan.

2. Voeding

Tip 4: Pas je voedingspatroon aan en start bij de basis: de energiebalans. Afslanken behaal je door een negatieve energiebalans (calorietekort) te creëren.

Tip 5: Er bestaan geen dik makende of slankmakende voedingsproducten. Je lichaam handelt op basis van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, etc. Je lichaam herkent geen productnamen.

Tip 6: Ga niet mee met alle voeding hypes, maar blijf vooral logisch nadenken. Dat iemand niet tegen appels kan, betekent niet dat dit een algemeen advies is voor iedereen.

3. Training

Tip 7: Ga aan de slag met krachttraining en creëer in de basis een progressieve belasting. Met andere woorden: je lichaam constant voorzien van een nieuwe en progressieve prikkel.

Tip 8: Stel een volwaardig trainingsprogramma op waarin alle spiergroepen aan bod komen. Je lichaam is één geheel waarbij alle ketens met elkaar samenwerken.

Tip 9: Ga vooral stap voor stap te werk. Neem zaken als trainingshistorie, oude blessures, doelen, etc. in acht.

4. Herstel

Tip 10: Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Je lichaam doet pas wat met de toegediende prikkel vanuit de training als het de tijd krijgt om te herstellen.

Tip 11: Slaap is één van de meest ondergewaardeerde succesfactoren. Bepaal voor jezelf hoeveel uur slaap je nodig hebt en maak hier een prioriteit van. Je bent hoe je slaapt.

Tip 12: Schrijf je gedachtes op papier en maak bijvoorbeeld een avondwandeling. Rust en stabiliteit in je hoofd doen je lichaam goed.

Plaats een reactie