Help, ik kom niet aan mijn groene balkjes!

Ben je bekend met Personal Body Plan en heb je calorie tracking gedaan of doe je calorie tracking dan zul je ongetwijfeld deze uitspraak herkennen. Heb je geen idee wat hiermee bedoeld wordt, zal ik het nog even toelichten.

Caloriebudget

Als je inzicht wilt hebben in wat er in jouw voeding zit aan macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en aan calorieën kun je dit tracken. Op basis van je lengte, gewicht, leeftijd, activiteitenniveau en doel (vet verbranding of spieropbouw) wordt je caloriebudget berekend. Het caloriebudget wordt weergegeven in balkjes. Voor de balkjes staat uit hoeveel calorieën en macronutriënten je budget bestaat. Zodra je voeding hebt ingevoerd, wordt er berekend hoeveel je van alles hebt gehad en achter de balkjes komt dan te staan wat je nog over hebt voor de rest van de dag. Heb je op een dag te weinig van iets gehad, dan kleurt de balk rood, zit je bijna binnen de marge dan kleurt de balk oranje en zit je binnen de marge dan krijg je een groene balk te zien.

Ik krijg regelmatig de opmerkingen “Coach, ik krijg al mijn balkjes niet groen, heb je nog tips?” of “Ik ben niet tevreden met mijn voeding vandaag want ik heb niet allemaal groene balkjes.” Maar is dat dan nodig allemaal groene balkjes? Zegt dat überhaupt iets over wat je gegeten hebt? Is alles groen dan een teken dat je het goed hebt gedaan? Het lijkt erop dat men denkt dat het doel is het halen van vijf groene balkjes.

Maar is dat wel het doel, vijf groene balkjes halen?

We leggen even twee voorbeelden naast elkaar. Je ziet hier het budget op een rustdag met vier groene balkjes en het budget op een trainingsdag met vijf groene balkjes. Je zou denken dat de trainingsdag dus een betere dag qua voeding is geweest, want je hebt toch vijf groene balkjes? Niets is minder waar!

balkjes

Op de rustdag zijn er veel meer producten ingevoerd met hoogwaardige voedingsstoffen dan op de trainingsdag. Op de rustdag is ingevoerd:

Ontbijt 6:30 uur – 2 vezelrijke crackers met halvarine en gepeperde rosbief, 1 kop kruidenthee
Om 9:00 uur – 1 appel en 20 gram biologische notenmix ongebrand
Lunch 12:30 – 1 pot sperziebonen, 1 blik tonijn in water, cayennepeper, 1 pakje magere melk
Om 15:00 uur – 1 mugcake bestaande uit havermout, volkoren tarwemeel, magere kwark, protein blend en wat pure chocolade
Avondeten 17:30 uur – 2 aardappelen, 200 gram broccoli, 1 rundertartaar en beetje jus
Om 20:30 uur – 15 gram biologische notenmix ongebrand

Op de trainingsdag is het volgende ingevoerd:

Ontbijt 6:30 uur – 250 gram stracciatella kwark
Om 9:30 uur – 250 gram Skyr naturel
Lunch 12:00 uur – 2 snee witbrood met 48+ kaas en roomboter
Om 15:00 uur – 1 runderhamburger
Om 16:00 uur – 25 gram winegums
Avondeten 18:00 uur – 1 pot bruine bonen en 1 runderbraadworst
Om 20:30 uur – 200 gram Skyr naturel met 16 gram psyllium husk poeder

Het doel: een gezond voedingspatroon creëren!

Gebruik het tracken om inzicht in je voeding te krijgen, niet om vijf groene balkjes te krijgen. Focus op het kiezen voor minimaal 80% van de producten met hoogwaardige voedingsstoffen en gebruik de Daily en Weekly Essentials als richtlijn voor jouw voedingspatroon. Meer over de Daily en Weekly Essentials lees je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s