Genieten en aan je doel blijven werken tijdens de kerstdagen, hoe doe je dat?

Elk jaar trek ik de kerstboom weer van zolder om deze samen met mijn zoon op te tuigen en ook de rest van het huis wordt ondergedompeld in kerstversiering. De voorbereidingen voor kerst vind ik al leuk om te doen en zo kom ik ook nog aan wat extra actief herstel. De weken voor kerst ben ik al bezig met cadeautjes kopen voor iedereen en die gaan onder de kerstboom. Kerst betekent voor mij gezelligheid, samenzijn met familie, cadeautjes en lekker eten. Heerlijk cliché, maar ik kan daar echt van genieten en dan vooral van het eten 😉

Kerst (1)

De uitdagingen
Ook dit jaar gaan we weer gourmetten met mijn schoonouders op kerstavond, de eerste uitdaging. Eerste kerstdag komen mijn moeder en broers dit jaar kerst bij ons vieren en gaan we brunchen, de tweede uitdaging. Tweede kerstdag verder geen afspraken en dan gaan we lekker kerstfilms kijken. Daar nemen we gezellig wat hapjes bij, de derde uitdaging.

“Hoe ga je deze uitdagingen aan?” Als je me dat vijf jaar geleden had gevraagd, zou het antwoord zijn geweest: welke uitdagingen? Toen at ik gewoon waar ik zin in had, niets geen portiecontrole of besef van de voedingswaarden. Gewoon lekker eten en altijd tot ik bommetje vol zat, want natuurlijk zonde om iets weg te gooien.

En nu dan?
Sinds ik in 2014 aan mijn eigen Personal Body Plan ben begonnen, heb ik veel geleerd. Ook tijdens de kerstdagen is het niet nodig je tonnetje rond te eten en kun je toch genieten. Vijf jaar geleden kwam ik zo een paar kilo aan na de kerstdagen door teveel te eten en kwam ik niet meer van de bank af. Voordeel voor mij persoonlijk is nu door ook tijdens de kerstdagen op mijn porties te letten en ook in beweging te blijven, die kilo’s er niet meer aankomen. Bijkomend voordeel dit jaar is dat ik zelf in de hand heb wat er op tafel komt aangezien we alle dagen bij ons thuis eten.

Mijn tips voor de kerstdagen
Wil je ook tijdens de kerstdagen aan je doel blijven werken, dan heb ik hier wat tips voor je:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het begint met de boodschappen natuurlijk. Maak een lijstje zodat je alleen de dingen haalt die je nodig hebt voor je kerstontbijt, kerstlunch/brunch en/of kerstdiner. Zorg dat je een goede balans maakt tussen voedzame (80%) en minder voedzame producten (20%).

2. Ga je bij iemand anders eten, vraag gerust wat er op het menu komt te staan. Dan kun je daar vast rekening mee houden met de maaltijden die je thuis nog neemt.

3. Ga je uit eten, bekijk vast de menukaart zodat je weet waar je uit kunt kiezen. Houd ook dan rekening met wat je de rest van de dag thuis eet.

4. Eet niet meer dan nodig is. Als je voelt dat je verzadigd raakt, stop dan met eten. Blijft er wat over, dan kun je dat vaak best nog bewaren voor de volgende dag. Niet van toepassing als je uit eten gaat natuurlijk, dan kun je het gewoon laten staan.

5. Plan ook wat lekkers in. Kies iets waar je echt heel erg van kunt genieten. Dat kan bijvoorbeeld een wijntje zijn, een kerstkransje bij de koffie of thee, een croissantje bij het ontbijt of een ijsje na het kerstdiner. Mijn favorieten: stracciatella ijs of een dame blanche, als er maar chocolade bij zit 🙂

6. Kom ook in beweging. Je kunt je training doen als de gym open is. Zo niet, dan kun je ook wat oefeningen thuis doen. Doe je pbp@home zoals ik, dan kun je gewoon je trainingsschema volgen. Wil je niet op de kerstdagen trainen, dan kun je jouw trainingen natuurlijk ook daarvoor of daarna plannen. Even een wandeling na het eten kan altijd of ga wat leuke Oud-Hollandse spellen doen zoals sjoelen (dat vind ik dan weer leuk).

7. Relax :)) Pak ook lekker een moment om even niets te doen. Zoals ik al eerder zei gaan wij tweede kerstdag lekker kerstfilms kijken. Ik kijk er nu al naar uit!

Maak je verder niet druk als het toch even niet helemaal ging zoals gepland. Je hebt na de kerst nog 176 dagen om voor de zomer strak in zwempak te komen 😉

Het allerbelangrijkste: geniet samen met je dierbaren en maak er een gezellig kerstfeest van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s